Biography

Bubbling Het Begin

In 1988 werd er in discotheek Voltage in Den Haag (die toen nog de naam Volcano droeg) een nieuwe vorm van dansen en muziek geïntroduceerd door DJ Moortje en MC Pester deze nieuwe vorm kreeg de naam Bubbling. Men zegt dat Bubbling is afgeleid van het toen al populaire dancehall en Rub-A-Dub. Bubbling liedjes kregen door het versnelde afspelen van de muziek een enorme snelle beat waardoor de stemmen in de muziek vervormd werden. Bubbling ontstaat als DJ Moortje een populaire dancehall plaat versneld afspeelt. Hij draait een 33 toeren langspeelplaat op 45 toeren per minuut, een stand die normaal voor 7 inch singeltjes is bedoeld, vanaf dat moment was een nieuwe stijl van muziek geboren. De versnelling in de muziek geeft een dansbare en vooral een vrolijke beat die je uitnodigt om met de billen te schudden, één van de wel meest bekende dansstijlen in Bubbling is de stijl ‘Pinokkio‘. Dus werd niet alleen de muziek enorm populair maar ook de dansjes waren mateloos populair. In discotheek Voltage waren allerlei Bubbling Dj’s actief waaronder: DJ Moortje, MC Pester, DJ Memmie, Problem Child, MC Pret en vele anderen die in die bekende jaren 80 en 90 Top DJ’s waren, zij waren zowel in binnen en buitenland bekend.

Remixen, Mixen En Producties

In de jaren 90 is er ook een Bubbling evolutie onstaan toen verschillende producers de platen in de Amiga computer (Moduletracker) gingen bewerken waardoor men een heel andere style te horen kreeg, o.a met een mix van verschillende riddems en beat samples door elkaar heen, zo kreeg de Bubbling scene te maken met intro’s, dans wedstrijden, battle wedstrijden, mixtapes, re-mixen en allerlei andere creatieve producties. Deze verschillende stijlen van beats tikken op de computer met software wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in bijvoorbeeld EDM, urban, pop en vele andere hedendaagse muziekgenres. De evolutie van Bubbling is dus nog steeds aanwezig en lijkt weer terug te komen op allerlei muziek fronten.

Hedendaags

Vandaag de dag hoor je dus veel invloeden van Bubbling terug in stylen zoals moombahton, dancehall, dembow etc. Ook producers van toen en nu pakken de draad weer op en produceren vele nieuwe eigen creaties. Iemand van deze oldschool beat tikkers is niemand minder dan MC Stiko die in de jaren 90 mee heeft gewerkt aan het ‘I’m Back‘ Album van DJ Moortje die viral ging. Vandaag de dag is MC Stiko nog steeds bezig met het produceren van muziek, en maakt hij het mogelijk voor nieuw talent om te leren produceren van eigen muziek.

Have a question? Contact Us